måndag 13 augusti 2007

50 11 språk i skallen

I förrgår fick jag en kommentar up my ass som jag inte ville höra. Den var en bekant till mig som sa "vad länge sen man såg dig Johanna, jag förmodar att du nu pratar portugisiska". Han syftade såklart på min relation med Gustavo och att jag nu efter snart 5 månaders intensivt förhållande "borde" snacka flytade portugisiska enligt alla våra bekanta. Jag skäms varje gång jag måste säga "Nej, jag förstår bara...jag kan inte prata".
Jag vet inte om jag kan ursäkta mig riktigt; kanske kan ursäkta mig med att jag i Spanien, Katalonien och inte Portugal eller Brasilien, att jag redan har 4 språk i huvudet att hålla reda på...svenska, spanska, engelska och katalanska...kan det bero på att min pojkvän är här för att lära sig spanska, inte för att undervisa mig i portugisiska? Fine, för att ligga nära rent ursprungsmässigt till spanskan, men jag kan med lugnt sinne erkänna jag aldrig hört portugisiska innan jag kom hit. Jo, jag hade hört EN låt, onde estas med nelly furtado...en enda låt i hela mitt liv, och sen har jag uttalat två portugisiska namn en gång "Roy"...som enligt källor jag lyckades mycket bra för jag är skåning och Nuno, som var utbytesstudent hos oss nere i Malmö. Men mycket längre än så sträckte sig inte mina kunskaper.
Mitt stora dilemma är nu hur jag skulle kunna lära mig språket på dessa månader i Barcelona när jag inte "behövt". Jag VET det är en lam ursäkt och jag tom tvekar på om den är ens legitim att uttrycka....men hur?

Jag skäms när folk frågar samtidigt som jag gråter mig till sömns för samma fråga.
Men för faen lär mig istället för att klanka ner på mig...sånt gör mig arg, så arg att jag minsann ska lära mig bara för att nu...
och det börjar med "onde estas" Nelly Furtado;
Nas horas do dia
Nas horas do dia
Espero.. a noite
Espero.. a noite
[2x]
Vejo as ondas a passar.. pelo mar
Vejo as ondas a
passar.. pelo mar
Nas horas do dia
Nas horas do dia
Espero.. a
noite
Espero.. a noite
[2x]
Vejo estrelas gritar seu nome.. pelo ar
Vejo estrelas gritar seu nome.. pelo ar
Nas horas do dia
Nas horas do dia
Fecho.. meus olhos
Fecho.. meus olhos
[2x]
Vou pelos campos a perguntar.. onde estás
Vou pelos
campos a perguntar.. onde estás
Onde Estás.. Onde Estás.. Onde
Estás.. Onde Estás

1 kommentar:

Anonym sa...

va? du kan typ 500 miljoner grejer mer än alla andra, också tycker du det är dåligt att du inte kan en till? du behöver frisk luft och en promenad till BILEMA!