tisdag 31 juli 2007

Hur vet man vad det verkligen är man vill ha?

Idag har varit en av dom där dagarna igen. Man går och lägger sig med värsta visionerna om saker man minsann ska göra efter en stadig frukost framför nyheterna...

Jag måste som de flesta andra i bloggarnas värld nämna Bargmans bortgång, och jag måste säga att de bästa orden är Börje Ahlstedts; "Ja det var ju omtumlande att vakna upp måndagmorrn, den lediga skådespelardagen, då passar Ingmar Bergman på att dö på Fårö."

Jag tror på något sätt att när folk dör av ålder då har dom minsann bestämt sig för vilken dag det ska ske. Som med Bergman till exempel, måndagar är den dag då Dramaten är stängd, ja det flesta teatrar världen över förmodar jag...och som Börje Alstedt sa "då passade I.B på att dö", teatervärlden får en dag till att sörja och smälta döden för att sedan med nya tankar och Bergmans energi ställa sig på scen igen och ge järnet. Inte en teaterdag blir förstörd och pjäser rullar på. Jag tror det var med mening som I.B valde just att dö natten till en måndag...teater ska inte ställas in, teater är att hylla.

Jag satt och diskuterade (låter rätt mycket snyggare än msn:a) med en vän idag om just Bergman; vi kom fram till att den enda film vi faktiskt sett regisserad av honom är Fanny och Alexander som vi förmodligen bara sett på grund av att den visades i samband med nån trist juleftermiddag när alla paket var öppnade och alla böcker utlästa.
Efter det samtalet bestämde jag mig för att ge Bergman en chans, eller det kanske inte handlar om att ge honom en chans utan att ta mig tiden och faktiskt se skönheten i hans filmer, kanske är jag för lik honom för att ha vågat och orkat se hans verk? Sättet att älska tystnad, att vara rädd för katastrofer, snäsa av folk, jag är som honom enormt intresserad av tro och har gärna åsikter, dock vägrar jag säga jag tror...jag tror detta har påverkat mig att inte orka se hans filmer, jag är rädd att hålla med...

Imorrn ska jag gå till biblioteket och se om jag kan låna lite Bergman klassiker...
visst att vi har 35 grader varmt och strålande sol och jag borde ligga på stranden, men jag är förkyld och har nya högtalare till min dator.
Film it is!

Ha det gott
P.S Borde är ett himla intressant ord...tåls att tänka på

Min lilla hjälte på BCN strand

1 kommentar:

Neel sa...

Jag är super ledsen över att du inte är här....